Nasza
Historia
Kilka słów o nas
Założycielka
Restauracja Grzybek, założona została przez Grażynę Gorzelany w 1980 roku.
Wybór miejsca był nieprzypadkowy. Doskonałe położenie przy trasie do Zakopanego od lat sprzyja prowadzeniu restauracji.
Słyniemy z pięknego ogrodu będącego po dziś dzień królestwem i pasją założycielki.
Od momentu powstania, restauracja Grzybek jest nieodłączną częścią historii rodziny Gorzelanych.
” W walce między sercem z mózgiem zwycięża w końcu żołądek. „
– Stanisław Jerzy Lec
Est. 1980
Nasza historia jest źródłem ponad 40-letniego doświadczenia, które pozwoliło nam stać się jedną z najbardziej gościnnych restauracji w regionie Myślenic i Krakowa.
Jak to się zaczęło?
1947
Kawiarnia p. Dawidowicz
Pierwsza właścicielka Pani Dawidowiczowa wybudowała budynek, w którym prowadziła małą kawiarnię „Grzybek” w której serwowała kawę parzoną, sernik oraz maliny i truskawki, które klienci sami musieli zerwać z krzaków, podawane były z wiejską śmietaną.
ok. 1953
Pierwsze dania ciepłe
Około roku 1953 kolejna właścicielka Pani Skrzywanowa przejmuje lokal i pozostawia kawiarnię rozbudowując asortyment o dania barowe flaczki i wątróbkę. Grzybek po raz pierwszy przyjmuję formę czegoś na wzór restauracji.
ok. 1970
Czasy p. Sztengla
Kolejny właściciel Pan Sztengl nie prowadził tutaj działalności gastronomicznej, budynek pod jego własnością przez lata podupadał. Aż w 1978 roku doszło do punktu zwrotnego zarówno dla historii „Grzybka” jak i rodziny Gorzelanych.
maj 1978
Czas rodziny Gorzelany
Zygmunt Matoga, ojciec Grażyny Gorzelany (de domo Matoga) zakupił córce nieruchomość będącą w ówczesnych czasach wysoce zaniedbanym obiektem. Podjęcie się projektu wskrzeszenia Grzybka było nie lada wyzwaniem wymagającym odwagi bowiem renowacja budynku trwała aż dwa lata.
15 lipiec 1980
Otwarcie restauracji „Grzybek”
W lipcu 1980 roku „Grzybek” zostaje otwarty jako pełnoprawna restauracja. Założony przez p. Grażynę Gorzelany nowo otwarty lokal gastronomiczny z dnia na dzień staje się regionalnym fenomenem. Przez kolejne kilka lat była to jedyna restauracja na trasie z Krakowa do Zakopanego.
1981
Okres stanu wojennego
Wraz z wprowadzeniem stanu wojennego prowadzenie restauracji zamieniło się w codzienną walkę o towar co znacznie utrudniało funkcjonowanie biznesu.
1994
Pierwsza rozbudowa
Grzybek rozbudowuje się o kolejny budynek tzw. „Nowy, jasny Grzybek” przeznaczony do organizacji małych imprez okolicznościowych do 30 osób. Przez kolejne dekady lokal przeżywa lata świetności aż do roku 2004.
2004
Trudne lata przełomu wieków
Podjęta zostaje decyzja o rozbudowie drogi ekspresowej tzw. Zakopianki, a wraz z nią Restauracja Grzybek zostaje „odcięta” od drogi ekranami dźwiękoszczelnymi co doprowadza do utraty klientów oraz znacznie utrudnia prowadzenie działalności. Przez kolejne kilka lat restauracja staje się nierentowna stając na skraju bankructwa.
2009
Budowa dużej sali bankietowej
Rozpoczyna się budowa sali przeznaczonej na duże imprezy okolicznościowe, będąca konsekwencją braku klientów indywidualnych.
2018
Pokoje gościnne
Powstaje kolejna sala na imprezy okolicznościowe wraz z 5 pokojami gościnnymi.
2019-2021
Czasy pandemii
Kryzys związany z pandemią COVID-19, branża gastronomiczna boryka się z problemami, zamyka się wiele lokali oraz restauracji. Grzybkowi udaje się przetrwać kolejny kryzys.
2023
Dzisiaj
Razem tworzymy dalszą historię „Grzybka”, a restauracja wraz z ogrodem i przynależnymi obiektami nieprzerwanie od ponad 40 lat służy klientom gościnnością i doskonałej jakości tradycyjną kuchnią polską.