Nasza

Historia

Kilka słów o nas

Założycielka

Restauracja Grzybek, założona została przez Grażynę Gorzelany w 1980 roku.

Wybór miejsca był nieprzypadkowy. Doskonałe położenie przy trasie do Zakopanego od lat sprzyja prowadzeniu restauracji.

Słyniemy z pięknego ogrodu będącego po dziś dzień królestwem i pasją założycielki.

Od momentu powstania, restauracja Grzybek jest nieodłączną częścią historii rodziny Gorzelanych.

” W walce między sercem z mózgiem zwycięża w końcu żołądek. „

– Stanisław Jerzy Lec

Grażyna Gorzelany

Est. 1980

Nasza historia jest źródłem ponad 40-letniego doświadczenia, które pozwoliło nam stać się jedną z najbardziej gościnnych restauracji w regionie Myślenic i Krakowa.

Jak to się zaczęło?

1947

Kawiarnia p. Dawidowicz

Pierwsza właścicielka Pani Dawidowiczowa wybudowała budynek, w którym prowadziła małą kawiarnię „Grzybek” w której serwowała kawę parzoną, sernik oraz maliny i truskawki, które klienci sami musieli zerwać z krzaków, podawane były z wiejską śmietaną.

1947

ok. 1953

Pierwsze dania ciepłe

Około roku 1953 kolejna właścicielka Pani Skrzywanowa przejmuje lokal i pozostawia kawiarnię rozbudowując asortyment o dania barowe flaczki i wątróbkę. Grzybek po raz pierwszy przyjmuję formę czegoś na wzór restauracji.

ok. 1953

ok. 1970

Czasy p. Sztengla

Kolejny właściciel Pan Sztengl nie prowadził tutaj działalności gastronomicznej, budynek pod jego własnością przez lata podupadał. Aż w 1978 roku doszło do punktu zwrotnego zarówno dla historii „Grzybka” jak i rodziny Gorzelanych.

ok. 1970

maj 1978

Czas rodziny Gorzelany

Zygmunt Matoga, ojciec Grażyny Gorzelany (de domo Matoga) zakupił córce nieruchomość będącą w ówczesnych czasach wysoce zaniedbanym obiektem. Podjęcie się projektu wskrzeszenia Grzybka było nie lada wyzwaniem wymagającym odwagi bowiem renowacja budynku trwała aż dwa lata.

maj 1978

15 lipiec 1980

Otwarcie restauracji „Grzybek”

W lipcu 1980 roku „Grzybek” zostaje otwarty jako pełnoprawna restauracja. Założony przez p. Grażynę Gorzelany nowo otwarty lokal gastronomiczny z dnia na dzień staje się regionalnym fenomenem. Przez kolejne kilka lat była to jedyna restauracja na trasie z Krakowa do Zakopanego.

15 lipiec 1980

1981

Okres stanu wojennego

Wraz z wprowadzeniem stanu wojennego prowadzenie restauracji zamieniło się w codzienną walkę o towar co znacznie utrudniało funkcjonowanie biznesu.

1981

1994

Pierwsza rozbudowa

Grzybek rozbudowuje się o kolejny budynek tzw. „Nowy, jasny Grzybek” przeznaczony do organizacji małych imprez okolicznościowych do 30 osób. Przez kolejne dekady lokal przeżywa lata świetności aż do roku 2004.

1994

2004

Trudne lata przełomu wieków

Podjęta zostaje decyzja o rozbudowie drogi ekspresowej tzw. Zakopianki, a wraz z nią Restauracja Grzybek zostaje „odcięta” od drogi ekranami dźwiękoszczelnymi co doprowadza do utraty klientów oraz znacznie utrudnia prowadzenie działalności. Przez kolejne kilka lat restauracja staje się nierentowna stając na skraju bankructwa.

2004

2009

Budowa dużej sali bankietowej

Rozpoczyna się budowa sali przeznaczonej na duże imprezy okolicznościowe, będąca konsekwencją braku klientów indywidualnych.

2009

2018

Pokoje gościnne

Powstaje kolejna sala na imprezy okolicznościowe wraz z 5 pokojami gościnnymi.

2018

2019-2021

Czasy pandemii

Kryzys związany z pandemią COVID-19, branża gastronomiczna boryka się z problemami, zamyka się wiele lokali oraz restauracji. Grzybkowi udaje się przetrwać kolejny kryzys.

2019-2021

2023

Dzisiaj

Razem tworzymy dalszą historię „Grzybka”, a restauracja wraz z ogrodem i przynależnymi obiektami  nieprzerwanie od ponad 40 lat służy klientom gościnnością i doskonałej jakości tradycyjną kuchnią polską.

2023
Scroll to Top